Otsing

Loading

Rational use of water and mineral resources – good practice in Poland and Europe, 25.03.2013, Krakov, Poola



Konverents oli organiseeritud Poola suurima tehnikaülikooli AGH University of Science and Technology poolt  ning oli korraldatud  Sigma for Water ja MIN-MOVATION projekti raames. Konverentsist võttis osa üle saja osavõtja.  Tallinna Tehnikaülikoolist oli esindatud Mäeinstituudist Tiit Rahe.


Ettekandeid konverentsil olid küllaltki lühikesed 15-20 minutit. Inglise keelsed ettekanded tõlgiti reaalajas Poola keelde ja vice versa. 

 Konverents keskendus vee ja mineraalsete ressursside vajalikkuse ja nendega kaasnevale  problemaatikale. Mineraalsed ja vee  ressursid on heaolu ühiskonna alustalad. Rahva arvukus maailmas ajaga kasvab ning seega ka nõudlus mineraalsete ressursside tootmise ning vajadus kaitsta veeressursse reostuse eest.

Konverents koosnes kahest osast. Esimene osa algas konverentsi sissejuhatusega ning avasõnadega. Sellele järgnes kohe  Anne de Vriesi projekti Sigma for Water  tutvustav sõnavõtt "Sigma for Water Project results presentation". Pärast seda tuli ettekanne "Master Plan – recultivation of the dangerous waste „Górka” reservoir in Trzebinia", mille kandis ette professor Elzbieta Pietrzyk  Järgmiseks tutvustas Min-Novation projekti Dr. Anna Ostrega ettekandega "Mining and processing waste management– presentation of current results of the MIN-NOVATION  project" Norra näitel nafta ja gaasi puurimise käigus tekkinud jääkide käitlustest rääkis professor Torleiv Bilstad ettekandes "Drilling waste management and water treatment".  Tiit Rahe esines teemal "Mine water  as  heat source in Kiikla settlement" . Esimese osa  lõpetas Steve Taylor  ettekandega " European funds in the environment protection – current and future programming period"

Pärast lühikest kohvipausi algas konverentsi teine osa ettekandega "Water policy in EU and the Platform activity" ning Henryk Karaši ettekandega " The Mineral policy in the EU and the activities of the Europeam Technological Platform on Sustainable Mineral Resources" Sellele järgnes Jan Kudelko teemal "The Polish Technology Platform on Mineral Resources". Konverentsi lõpetas enne kokkuvõtvat osa esitlus  "The Waste Management and Recycling Cluster", mille kandis ette Zbigniew Miazga.

Konverentsi peamised  läbivad teemad olid:
  •        Veeressursside kaitse reostuse eest. Seadused karmistuvad ja keskkonnatasud kallinevad. Kaevandusettevõtetel on karmistuvate nõuetega üha raskem hakkama saada. On vaja teha investeeringuid uutesse puhtamatesse tehnoloogiatesse, et maavara kaevandada minimaalsete kadude ning ümbritsevat keskkonda võimalikult vähe mõjutades. Uutel kaevandusettevõtetel on üha raskem turule tulla.  Ettevõtjad on vaja suunata koostööle. 
  •      Kaevandatud alad kui puhta vee reservuaarid üha teravneva puhta vee vajaduse taustal.  Kaevandatud ala targa heakorrastamise tulemusena on võimalik puhta vee kvantiteeti ning kvaliteeti oluliselt tõsta. Ökoinnovatsioon on korrastamise juures üheks võtmesõnaks. Eestis kasutavatakse näiteks kaevanduse vett soojuse tootmiseks soojuspumpade abil. 
  •    Kliima soojenemise vastane kaitse. Vajadus vähendada CO2 emisiooni. Räägiti CO2 vabast majandusest.
  •     Kuidas leida raha oma projektide rahastamiseks. Millised võimalused sul selleks üldse on? Kohanda oma projektid Euroopa prioriteete ning erinevaid toetusfonde arvestades. Uuri millistest kohalikest fondidest oleks võimalik raha taotleda,  ning mõtle, kas sinu projekt on võimalik nendele nõudmistele kohandada. Kui projektis  arvestad Euroopa üldisi eesmärke on suurem võimalus saada raha rahvusvahelistest fondidest. Euroopa prioriteedid aastani 2020 on innovatsioon,  noorte kasvatus, töötajate kvalifikatsiooni kasvatamine ja uute töökohtade loomine, ressursside efektiivne kasutamine, vaesuse vähendamine,
  •          Kuidas toime tulla haruldast metallide toorme nõudluse kasvuga? Haruldaste metallide nõudlus kasvab kiiresti. Järjest suureneva nõudluse rahuldamiseks on vajadus kasutusele võtta uusi tehnoloogiaid nende metallide kaevandamiseks sügavamalt, sõlmida pikaajalisi kaubanduslepinguid maadega, kes haruldasi metalle ekspordivad, teha üleeuroopaline geoloogiafond parema ülevaate saamiseks Euroopas paiknevatest varudest ning uute maardlate otsingu tõhustamiseks.






 --MIN-NOVATION Mining and Mineral Processing Innovation Network 
http://mi.ttu.ee/min-novation/eesti/