Otsing

Loading

Esimene projektipartnerite töökoosolek TTÜ mäeinstituudis, 27.05.11

Reedel, 27.05.11, toimus Euroopa Liidu Läänemere piirkonna projekti „Mining and Mineral Processing Waste Management Innovation Network“ Eesti sisene partnerite töökoosolek. Projekti Eesti poolseks juhiks on Tallinna Tehnikaülikooli mäeinstituut.
Koosolekust võtsid osa Eestis maavarade kaevandamisega tegelevate ettevõtete esindajad, kes on projektipartneriteks. Koosoleku teemadena tuli arutlusele: kaevandamisega seotud uuringud; kaevandamise ja kaevandamise jääkide/jäätmete SWOT analüüsi eelnõu; maavara kaevandamisega seotud arendustööd jt teemad.

Ettekannetega esinesid TTÜ Mäeinstituudist Veiko Karu, Ingo Valgma, Ain Anepaio ja Karin Robam, Wirtgen Eestist Mati Ertsen, Vermeer Technics-Baltic OÜst Anton Timofejev, Allu Finlandist Frederik Dromberg, Ilpo Ellonen ja Avelin-AP OÜst Aarne Priks.



Eesti Vabariigis on arvele võetud 12 erinevat maavara, bilansiliselt peetakse ülevaadet 18 maavara kasutusalana kasutamisest. Neid maavarasid kaevandatakse nii ava- kui ka allmaa kaevandamismoodusel. Konkreetne kaevandamisviis oleneb maavara lasumisest maapõues. Iga maavara kaevandamisega püütakse kasutada ja rakendada parimat võimalikku tehnoloogiat (PVT). Kas see õnnestub, kas on teada parim võimalik tehnika või miks ei kasutata parimat tehnikat – need on küsimused, mis vaevavad inimesi, kelle naabruskonnas maavarasid kaevandatakse.
Projekti raames ettevõetavad tegevused on seotud TTÜ mäeinstituudi teadus- ja arendustööga ning uurimustöödega “Säästliku kaevandamise tingimused”, GRANT7499 - mi.ttu.ee/ETF7499ning „Täitmine ja jääkide (jäätmete) haldamine Eesti põlevkivitööstuses“, GRANT8123 -mi.ttu.ee/ETF8123 ja välisprojektiga „Mining and Mineral Processing Waste Management Innovation Network“ VIR491 - mi.ttu.ee/min-novation.

--
MIN-NOVATION Mining and Mineral Processing Innovation Network
http://mi.ttu.ee/min-novation/eesti/