Otsing

Loading

MIN-NOVATION projektipartnerite Tallinna töökoosoleku järelkaja, 20.04.2011

Project name:
MIN-NOVATION Mining and Mineral Processing Waste Management Innovation Network


MIN-NOVATION projekti töökoosolek Tallinnas
Aprill 10, 2011 – Aprill 15, 2011
Tallinn/Estonia

Tallinn University of Technology, Department of Mining


Üldinformatsioon


Projektis osalevad Eesti, Soome, Rootsi, Norra, Saksamaa ning Poola teadlased ja eksperdid. Projekti eesmärgiks on Läänemere piirkonna riikidevahelise võrgustiku abil analüüsida kaevandamistegevust Läänemere piirkonna riikides ning anda suunised paremaks maavarade kaevandamiseks. Keskendutakse peamiselt võimalike ehitusmaterjalide tootmise võimalustele, jääkide töötlemis-purustus-sõelumis-pesemistehnoloogiate analüüsimisele ja kogemuste vahetamisele võrgustiku riikides.

Lühidalt kaevandamisest ja kaevandamise jääkidest Eestis ja Läänemere piirkonnas:
Eesti Vabariigis on arvele võetud 12 erinevat maavara, bilansiliselt peetakse ülevaadet 18 maavara kasutusalana kasutamisest. Neid maavarasid kaevandatakse nii ava- kui ka allmaakaevandamismoodusel. Konkreetne kaevandamisviis oleneb maavara lasumisest maapõues. Iga maavara kaevandamisega püütakse kasutada ja rakendada parimat võimalikku tehnoloogiat (PVT). Kas see õnnestub, kas on teada parim võimalik tehnika või miks ei kasutata parimat tehnikat – need on küsimused, mis vaevavad inimesi, kelle naabruskonnas maavarasid kaevandatakse.

Maavarasid on Eestis kaevandatud juba ammu. Alati on kaevandamise käigus kasutusele võetud sellest maavarast parim osa ja alles jäetud see, mida kusagil ei ole suudetud kasutusele võtta. Mäenduses loetakse jäätmeteks materjali, millele ei ole turgu ehk seda materjali ei ole võimalik veel müüa. Nii on tekkinud põlevkivi aheraine mäed, lubjakivi sõelmemäed, põlenud diktüoneemaargilliidi mäed, flotoliiva mäed, poolkoksimäed jpt kaevandamise jääkide ja jäätmete mäed. Mida nende mägedega peale hakata, kuidas neid kasutada, kas neid üldse on võimalik kasutada – need on küsimused, mida analüüsivad innovaatilised insenerid, kes soovivad neid mägesid kasutada majandustegevuses. Nii on tehtud Kohtla-Nõmmele kaevanduspark-muuseum, kus saab kenasti talvel aherainemäest alla lasta. Paekivitoodete Tehase OÜ on hakanud lubjakivisõelmetest paeliiva välja pesema. Katsetatud on ka Kukruse-Jõhvi maanteelõigul maantee püsivuse tagamiseks põlevkiviaherainebetooniga suletud põlevkivikaevanduse veostreki täitmist. Täitmiseks kasutatav segu koosneb killustikust, liivast, põlevkivituhast ja veest. Katsetööd Kukruse-Jõhvi maanteelõigul näitasid selgelt, et põlevkivituha ja aheraine täitmisesegu on võimalik edukalt kasutada. Täitmistehnoloogia korral täitmissegu kivistub ja täitmine tagab kaeveõõne ning lae stabiilsuse.

Eesti ei ole oma jääkidega unikaalne. Taolisi kaevandamistegevuse tagajärjel tekkinud kaevandamisjääkide mägesid on mujalgi Läänemere riikides. Nüüd on ühiselt võetud nõuks leida innovaatilised lahendused nende mägede taaskasutamiseks või nende utiliseerimiseks. Moodustatud on Läänemere piirkonna riikide vaheline võrgustik, mis analüüsib kaevandamistegevust riikides ning annab suunised paremaks maavarade kaevandamiseks. Keskendutakse peamiselt võimalike ehitusmaterjalide tootmise võimalustele, jääkide töötlemis-purustus-sõelumis-pesemistehnoloogiate analüüsimisele ja kogemuste vahetamisele võrgustiku riikides.

Ettevõetavad tegevused on seotud TTÜ mäeinstituudi teadus- ja arendustööga ning uurimustöödega “Säästliku kaevandamise tingimused”, GRANT7499 - mi.ttu.ee/ETF7499 ning „Täitmine ja jääkide (jäätmete) haldamine Eesti põlevkivitööstuses“, GRANT8123 -mi.ttu.ee/ETF8123 ja välisprojektiga „Mining and Mineral Processing Waste Management Innovation Network“ VIR491 - mi.ttu.ee/min-novation.

Ülevaade töökoosolekutest ning tehnilistest ekskursioonidest

pühapäev, Aprill 10, 2011

Pühapäeval, 10.04.11, toimus TTÜ mäeinstituudi ja projektri juhtpartneri AGH University of Technology and Science koosolek,kus arutati algava MBN (MIN-NOVATION Baltic Network) koosoleku päevakorda ning vaadati üle tulevaste tööpakkettide sisu.


esmaspäev, Aprill 11, 2011

Esmaspäeval, 11. aprillil 2011 oli Euroopa Liidu Läänemere piirkonna projekti „Mining and Mineral Processing Waste Management Innovation Network“ projektipartnerite töökoosoleku avapäev Tallinna Tehnikaülikooli Mäeinstituudis.



Järgneva nelja päeva sisse mahtusid töökoosolekud ning tehnilised ekskursioonid Eesti kaevandamisega tegelevatesse ettevõtetesse. Esimese koosolekupäeva sissejuhatuseks tervitas Tallinna Tehnikaülikooli poolt ja tegi ettekande teadusprorektor Erkki Truve. Teadusprorektor tutvustas ülikooli stuktuuri, õppimisvõimalusi ning teadussuundi.

From MIN-NOVATION steering Commite and partners meeting in Department of Mining, 10. - 14.04.2011

Seejärel tervitas Mäeinstituudi poolt projektipartnereid Mäeinstituudi direktor ja maavarade kaevandamise õppetooli juht professor Ingo Valgma, kes tutvustas Mäeinstituudi teadus- ja õppetööd ning maavarade kaevandamist Eestis.


Pärast ametlikku sissejuhatust tutvusid projektipartnerid Mäemuuseumiga ja TTÜ Muuseumis muuseumiroti tiitlit kandva vulkaani näitusega. Seletusi jagasid projekteerija Tennobert Haabu ning dotsent Heidi Soosalu.




teisipäev, Aprill 12, 2011

Teisipäeval, 12. aprillil 2011 jätkus TTÜ Mäeinstituudis Euroopa Liidu Läänemere piirkonna projekti „Mining and Mineral Processing Waste Management Innovation Network“ projektipartnerite töökoosolek.
Koosolekul arutati projekti tööplaane, räägiti võrgustike tööst ja koostatavast kataloogist, milles kajastatakse projekti peamisi tulemusi.


From MIN-NOVATION steering Commite and partners meeting in Department of Mining, 10. - 14.04.2011

Lisaks tegi ettekande Eesti Energia Kaevanduste AS töötaja ja TTÜ Mäeinstituudi doktorant Tarmo Tohver ettekande teemal "Utilization of Waste Rock From Estonian Oil Shale Mining".


From MIN-NOVATION steering Commite and partners meeting in Department of Mining, 10. - 14.04.2011

Kolmapäeval ja neljapäeval toimunud tehnilise ekskursioon käigus külastati ettevõtteid AS Eesti Energia Kaevandused ning Paekivitoodete Tehase OÜ.

kolmapäev, Aprill 13, 2011


Kolmapäeval, 13. aprillil 2011 jätkus TTÜ Mäeinstituudis Euroopa Liidu Läänemere piirkonna projekti „Mining and Mineral Processing Waste Management Innovation Network“ projektipartnerite töökoosolek tehnilise ekskursiooniga Ida-Virumaale.



Aidu põlevkivikarjääri peamajas tutvustas Eesti Energia Kaevandused AS müügi- ja arendusdirektori haldusala vanemspetsialist Martin Lohk ettevõtet ja põlevkivi kaevandamistehnoloogiat.



From Min-Novation meeting in Estonia, 13.04.2011, mi.ttu.ee/min-novation

From Min-Novation meeting in Estonia, 13.04.2011, mi.ttu.ee/min-novation

Pärast ettevõtte tutvustust tutvuti Aidu ja Vanaküla põlevkivikarjääri töödega kohapeal, mida tutvustasid Ants Vannus ja Martin Lohk.

From Min-Novation meeting in Estonia, 13.04.2011, mi.ttu.ee/min-novation

From Min-Novation meeting in Estonia, 13.04.2011, mi.ttu.ee/min-novation

Pärast karjääride külastust suunduti Aidu rikastuskompleksi, kus saadi täpne ülevaade põlevkivi rikastamistehnoloogiast ning killustiku tootmisest lubjakivi vahekihtidest põlevkivikihindis. Pärast lõunapausi külastati Estonia kaevanduse aheraine mäge, kus Allan Viil Eesti Energia Kaevandused AS'ist tutvustas ja näites sinna rajatava motokompleksi plaani.

Päeva lõpuks külastati Kiviõli tuhamäega, kus saadi hea ülevaade ümbritsevatele aheraine ja poolkoksimägedele ning tehastele.

Väliskülalised ja projekti liikmed tänavad
Eesti Energia Kaevandused AS'i väga sisutiheda ja huvitava tehnilise ekskursiooni eest.


neljapäev, Aprill 14, 2011

Jätkus rahvusvahelise projekti "Mining and Mineral Processing Waste Management Innovation Network" töökoosolek Mäeinstituudis , 14.04.2011


Neljapäeval, 14. aprillil 2011 jätkus TTÜ Mäeinstituudis Euroopa Liidu Läänemere piirkonna projekti „Mining and Mineral Processing Waste Management Innovation Network“ projektipartnerite töökoosolek ekskursiooniga Paekivitoodete Tehases OÜ'sse ja Maardu suletud fosforiidikarjääri.
Paekivitoodete Tehase OÜ's tutvustas juhatuse liige Boris Oks lubjakivi kaevandamist Paekivitoodete Tehase OÜ ettevõttes, misjärel toimus karjääri külastamine, kus tutvuti unikaalse CDE sõelmete pesemiskompleksi tööga ning killustiku segamise kompleksiga.
Pärast Väo karjääri külastamist suunduti Maardu fosforiidimaardla alale, kus tutvuti suletud karjääris kasutatud tehnoloogiaga ja saadi ülevaade fosforiidi kaevandamisest ja selle perspektiivist Eestis.

Selgitusi fosforiidi ja selle kaevandamise kohta andsid
TTÜ Mäeinstituudi rakendusgeoloogia õppetooli hoidja dotsent Heidi Soosalu ning maavarade kaevandamise õppetooli assistent ja antud projekti kordineerija Veiko Karu.


Väliskülalised ja projekti liikmed tänavad Paekivitoodete Tehase OÜ'd'i väga huvitava tehnilise ekskursiooni ja meeldiva vastuvõtu eest.


From Min-Novation meeting in Estonia, 14.04.2011, mi.ttu.ee/min-novation

MIN-NOVATION projekti järgmised töökoosolekud toimuvad selle aasta septembris Saksamaal ning novembris Soomes.
Projekti tegevustega kursis olemiseks on soovitav jälgida jooksvat infot veebis: www.min-novation.eu ning mi.ttu.ee/min-novation/eesti


--
MIN-NOVATION Mining and Mineral Processing Innovation Network
http://mi.ttu.ee/min-novation/eesti/